01:25
«Герої сучасності – серед нас» у межах проекту «Голос крові: ми – Українці!»

23 березня 2017 року у Конгрес-центрі Сумського державного університету відбулася обласна краєзнавча конференція учнівської молоді «Герої сучасності – серед нас», на якій були представлені найкращі роботи від представників Сумського району.

Уже третій рік поспіль проводиться обласна краєзнавча конференція «Герої сучасності - серед нас», організаторами якої є Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації та Сумський ОЦПО та РТМ.

У 2017 році конференція працює у межах реалізації обласного соціально-освітнього національно-патріотичного проекту «Голос крові: ми – Українці!».

До заходу долучилося 50 дітей 14-17 років із загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів області, представники молодіжних громадських організацій, волонтерських рухів.

У виступах учасники конференції представили результати пошукової, благодійної, волонтерської роботи та розкрили героїчний поступ наших земляків у сучасному військовому протистоянні на сході країни. Велику увагу доповідачі приділили вшануванню пам’яті загиблих героїв АТО.

Учасник групи від Яструбинського НВК Сумської районної ради Сумської області Василенко Вадим, учень 9 класу, розповів про історію життя свого земляка Миколи Охріменка, трагічно загиблого в зоні АТО 7 січня 2017 року.

Із матеріалів доповіді присутні дізналися про наступне: «Микола Охріменко - підготовлений інженер, володів багатьма видами зброї, мав авторитет серед молоді, для багатьох із них він замінив рідного батька, давав поради, підтримував словом і ділом, і тому юнаки до нього тягнулися. Політично грамотно підкований. Легко знаходив спільну мову з усіма, мав власні погляди на життя, і тому спілкуватися з ним завжди було цікаво»…

Загибель навіть однієї людини – це трагедія. Можливо, не загальнодержавного масштабу, але трагедія однієї родини, одного села, одного селища чи одного міста. Чужого горя не буває, принаймні для тих, хто розуміє безглуздість такої смерті, хто може усвідомити масштаб материнської втрати, зрозуміти пекучий біль нескінченних материнських сліз.

Війна ділить усе навпіл: людей, світ, життя. Життя до і життя після… Та хто знає, чи є життя після смерті? Такі люди, герої свого села (міста), як Микола Охріменко, отримують життя у наших серцях, у наших спогадах. Бо це єдине, що залишається нам, живим, - пам’ятати своїх героїв, тих, хто поклав своє безцінне життя заради нашого мирного майбутнього!

Тож, герої не вмирають, принаймні в серцях рідних та близьких їм людей…

Найзворушливішим став виступ учня 10 класу Могрицького навчально – виховного комплексу Сумської районної ради Сумської області Левицького Сергія. Він гідно представив на загал матеріали про свого батька Анатолія Івановича Твердохліба, який знаходиться у зоні АТО.

   

Тільки найрідніша людина могла сказати: «Ми усвідомили, що Батьківщину захищають не богатирі, генії чи супермени – на варті її незалежності хоробро стоять тисячі таких простих хлопців та чоловіків, котрі мріють про краще майбутнє для своїх дітей.

Мій тато — Герой! За час, поки він у АТО, я подорослішав і зрозумів, що незалежна Батьківщина для мене понад усе. Мрію, щоб в Україні запанував мир, і всі хлопці живими повернулися додому. Слава Україні!»

  

У 2016 році розпочалася робота щодо упорядкування пошукових робіт учасників конференції. Так на офіційному сайті обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю створено електронну книгу «Мужності і Звитяги», до якої увійдуть доповіді учасників конференції.

Переглядів: 678 | Додав: Євгешка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar