16:17
Х Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців 2015 р.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 03.07.2015  № 716 «Про проведення Х Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців»  Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської мо­лоді провів з 21 по 26 липня на базі Центрального табору туристського активу учнів України Х Всеукраїнський зліт юних туристів-краєзнавців.

Програма зльоту була реалізована у змаганнях на туристсько-краєзнавчому комплексному експедиційному маршруті, у творчих майстернях та конкурсній програмі.

У Зльоті взяли участь 18 команд областей України та м. Києва.

​У перший день, одразу після урочистого відкриття Зльоту, було проведено конкурс «Візитка команди», у якому команди  презентували себе та край, який вони представляли. На наступний день команди демонстрували рівень своїх знань з різних напрямів краєзнавства та туристської підготовки у конкурсі «Туристсько-краєзнавча вікторина». Завершилась конкурсна програма 25 липня конкурсом-захистом за темою: «І рушник вишиваний на щастя, на долю дала», у якому учасники розкривали дослідження та відтворили  обряди і традиції, пов’язані з проводами (виряджанням).

У конкурсній програмі більшість команд показала високий рівень підготовки та виконавської майстерності.

Переможцями у загальному заліку  конкурсної програми стали:

         І місце  –команда Харківської області;

         ІІ місце – команда міста Києва;

         ІІІ місце – команда Миколаївської області.

Призові місця у конкурсній програмі розподілились наступним чином: Конкурс «Візитка команди»:

        І місце – команда Харківської області;

       ІІ місце – команда Миколаївської області;

       ІІІ місце –  команда Івано-Франківської області.

Конкурс «Туристсько-краєзнавча вікторина»:

         І місце  – команда Запорізької області;

         ІІ місце – команда Рівненської області;

         ІІІ місце – команда міста Києва.

Конкурс «І рушник вишиваний на щастя, на долю дала»:

         І місце  – команда Харківської області;

         ІІ місце – команда Сумської області;

         ІІІ місце – команда міста Києва.

 

Творчі майстерні працювали за такими напрямами краєзнавчих досліджень:

  • історичне краєзнавство;

  • археологія;

  • екологія;

  • геологія;

  • географічне краєзнавство;

  • фольклор і етнографія.

У виступах діти представили звіти про краєзнавчо-дослідницьку роботу гуртків, експедиційних загонів, творчих об’єднань тощо. За відгуками вчених –  старших суддів творчих майстерень –  рівень досліджень зріс порівняно з минулими роками; розширилася тематика робіт, проведені дослідження стали більш змістовними, вагомішою стала джерельна база.

 

За підсумками роботи у всіх 6 творчих майстернях призові місця розподілились наступним чином:

          І місце –  команда Полтавської області;

         ІІ місце – команда Сумської області;

         ІІІ місце – команда Чернівецької області.

Комплексний туристсько-краєзнавчий експедиційний маршрут є найскладнішими видом програми Зльоту. Проходження маршруту було поділено організаторами на два дні. Маршрут проводився за принципом «ралі». У цьому виді змагань учасникам потрібно було показати не тільки рівень знань за напрямами краєзнавчих досліджень на контрольно-залікових станціях, а й рівень туристсько-спортивної підготовки на технічних етапах та вміння орієнтуватися на місцевості. Окрім цього, організаторами були передбачені спеціальні завдання на маршруті (в’язання вузлів, визначення відстані до предмета, визначення азимуту на предмет тощо).

У підсумку дводенних змагань  переможцями стали:

          І місце –  команда Волинської області;

         ІІ місце – команда Чернівецької області;

         ІІІ місце – команда Рівненської області.

Головна суддівська колегія  забезпечила  суддівство та визначення результатів Зльоту на високому фаховому рівні. До складу суддівського корпусу організаторами були запрошені досвідчені педагоги позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів; науковці Київського Національного університету імені Тараса Шевченка,  Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, наукові співробітники Інституту історії України НАН України, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського НАН України, Інституту географії НАН України, Східноєвропейського університету імені Лесі Українки з м. Луцька, досвідчені краєзнавці. Уся робота була направлена на об’єктивне визначення результатів змагань і конкурсів.

Переможці Зльоту нагороджені грамотами Міністерства освіти і науки України, кубками, дипломами і грамотами Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Честь Сумської області відстоювала команда у складі 3 вихованців Сумського районного Будинку дітей та юнацтва на базі Великочернеччинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Сумської районної ради Сумської області та учнів школи під керівництвом учителя історії та керівника краєзнавчого гуртка Кутник Ольги Іванівни та учителя біології, методиста СР БДЮ Котькало Євгенії Сергіївни.

Крім загальнокомандних результатів наші діти мають і особисті перемоги:

Волобуєв Владіслав - І місце у захисті краєзнавчого дослідження за напрямком "Геологія" з роботою "Могрицький кар"єр білої писальної крейди як типовий карст Сумської області", керівник Котькало Є.С.

Гирявенко Дмитрій - ІІ місце у захисті краєзнавчого дослідження за напрямком "Географія" з роботою "Географічні особливості ландшафтного заказника місцевого значення "Вільшанківський" як типового осередку біорізноманіття Сумщини", керівник Котькало Є.С.

Ткаченко Олена - ІІ місце у захисті краєзнавчого дослідження за напрямком "Екологія" з роботою "Пошкодження листків гіркокаштану звичайного природним листоїдним шкідником - мінуючою міллю", керівник Котькало Є.С.

Не менш вдалими були виступи-захисти робіт з історії, археології, фольклору, де Павлик Анастасія, Хачатар"ян Каріна, Пономаренко Анна під керівництвом Кутник О.І. доклали максимум зусиль, щоб принести команді, нехай і не призові місця, а більш важливі бали, з яких і складався підсумковий результат.

У підсумку заходу - 13 грамот, кубок за ІІ місце, сотні фотографій, нові друзі в соціальних мережах, нові номери в телефонних книгах і море нових вражень, знань, відкриттів...

Прикро, що під час підготовки до заходу було відчутно байдужість згори щодо участі команди у зльоті. Отже, з щирою вдячністю ми звертаємося до батьків учасників змагань за їх фінансову підтримку, до Гур"янової Т.О., директора Великочернеччинської спеціалізованої школи, за залучення спонсорських коштів, Коротенко О.М., директора БДЮ, за допомогу у вирішенні організаційних питань та пошуку додаткової краєзнавчої інформації, до               Зеленської В.Є., Беспалої В.І., Литвиненко О.І., Моргун Л.О., Литвиненко О.І. колег навчального закладу за підтримку, допомогу та значимі поради, до Котькала О.В. за спортивно-туристську підготовку команди.

Переглядів: 360 | Додав: Євгешка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar