09:03
ІІ обласний етап Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців 2015р.

З метою розвитку творчих інтересів дітей, учнів, вихованців і слухачів з різних напрямів краєзнавства, науково-дослідницької та природоохоронної роботи, виховання поваги та бережливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу, природи рідного краю 15 – 17 травня 2015 року на базі Сумського Державного позашкільного закладу – дитячого закладу санаторного типу «Ровесник» відбувся ІІ обласний етап Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців. У зльоті взяли участь 6 команд навчальних закладів області.

Протягом трьох днів команди змагалися у різних конкурсах і змаганнях: краєзнавча вікторина, конкурс «Візитка команди», проходження експедиційного маршруту, конкурс-захист короткотермінової пошуково-дослідницької роботи за темою: «У традиції краса тисячоліть», творчi майстернi за напрямами краєзнавчих дослiджень, конкурс репортажів про зліт.

Честь нашого району захищала команда Сумського районного БДЮ Сумської районної ради у складі 8 учнів Великочернеччинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Сумської районної ради Сумської області під керівництвом учителя історії Кутник Ольги Іванівни й методиста БДЮ, учителя біології та основ екології Котькало Євгенії Сергіївни.

Під час краєзнавчої вікторини свої знання з історії, географії, етнографії та літературознавства Сумщини показали Хачатарʼян Каріна, Волобуєв Владіслав, Пономаренко Анна, набравши 3,6 балів із 6.

У конкурсі-захисті короткотермінової пошуково-дослідницької роботи за темою: «У традиції краса тисячоліть» наша команда на високому рівні (І місце) презентувала обряд весілля 40-60 рр. ХХ століття, аутентичний території села Велика Чернеччина Сумського району. Особливою виразністю та емоційністю виступу відзначилася Луцковська Аліна, яка була ведучою дійства, а також Павлик Анастасія, яка вразила всіх своїм красивим голосом.

 

У ході проходження експедиційного маршруту, що включав у себе орієнтування за картою-схемою, виконання дослідницьких завдань з краєзнавства різних напрямків, подолання туристської смуги перешкод, де у туризмі особливо відзначився Пилипчук Олександр, усі учасники команди діяли спільно, злагоджено, творчо.

 

Робота творчих майстерень за напрямами краєзнавчих дослiджень принесла нашій команді І місце, так як учасники команди Сумського району були одними з кращих.

Так, на захисті дослідницьких робіт з екології проект на тему «Пошкодження листків Aesculus hippocastanum L. природним шкідником Cameraria ohridella в умовах техногенного навантаження» представляла Ткаченко Олена, керівник Котькало Є.С.

За напрямом історія з роботою «Вільшанські Линтварьови – представники відомого дворянського роду на Слобожанщині» виступала Хачатарʼян Каріна, керівник Кутник О.І.

«Географічна характеристика ландшафтного заказника місцевого значення «Вільшанківський» як осередку природного різноманіття Сумщини» - так звучала тема дослідницької роботи Гирявенка Дмитрія у секції географії, керівник Котькало Є.С.

 

Особливістю своєї презентації вирізнялася робота з фольклору та етнографії Павлик Анастасії «Коли б мені, Господи, неділі діждати та й на весільний рушничок стати. (Українське традиційне весілля в селі Велика Чернеччина Сумського району Сумської області)», керівник Кутник О.І.

«Битицьке городище – унікальна памʼятка Волинцевської археологічної культури» - творчо-пошуковий проект Пономаренко Анни в рамках археологічних досліджень, керівник Кутник О.І.

За напрямом геології роботу презентував Волобуєв Владіслав на тему «Вплив води як природного мінералу на кількість Lumbricidae як представників типової макрофауни підземного середовища існування ґрунтів різних біотопів», керівник Котькало Є.С.

Конкурс «Репортаж про зліт» приніс нашій команді ІІІ місце, а журі подарував приємні враження від плакату з їхніми фотографіями.

У напруженій боротьбі за загальними підсумками переможцями стали:

І місце – команда вихованців фізкультурно-спортивного гуртка БДЮ та краєзнавчого гуртка Великочернеччинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів;

ІІ місце – команда Кролевецької районної станції юних туристів;

ІІІ місце – команда Білопільського центру дитячої та юнацької творчості.

 

Бажаємо нашим юним туристам-краєзнавцям та їх керівникам не менш вдалої участі на ІІІ етапі Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців, що відбудеться влітку в Осоєві Закарпатської області.

Переглядів: 422 | Додав: Євгешка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar